Харчування дітей в дошкільному навчальному закладі

10.Лис.2020
Харчування дітей в дошкільному навчальному закладі

Забезпечення дітей харчуванням в дошкільному закладі здійснюється відповідно до:

  • Закону України «Про дошкільну освіту» (ст. 35)
  • Положення про дошкільний навчальний заклад (п. 27 – 29)
  • Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах» затвердженої спільним наказом МОЗ України та МОН України від 17.04.2006 р. № 298/227.

             Основними принципами організації харчування дітей в дошкільному закладі є:

– суворе дотримання принципів часу та інтервалів між годуваннями

– правильний кількісний і якісний розподіл їжі на окремі прийоми

– дотримання умов прийому їжі та правил поведінки дитини під час прийому їжі

– адекватна енергетична цінність раціонів відповідно до енерговитрат дітей

– збалансованість та максимальна різноманітність раціону

– адекватна технологічна та кулінарна обробка продуктів та страв, що

– забезпечує їхні смакові якості та збереження вихідної харчової цінності

 -врахування індивідуальних особливостей дітей (у тому числі того, що

 дехто з них не переносить окремих продуктів та страв)

 -забезпечення санітарно-гігієнічних норм, у тому числі дотримання всіх

– санітарних вимог до стану харчоблоку, продуктів харчування, їх  транспортування, зберігання, приготування та роздачі страв.

В дошкільному навчальному закладі забезпечено збалансоване  харчування дітей, необхідне для їх нормального росту і розвитку з дотриманням натурального набору продуктів, визначених МОЗ України спільно з МОН України за погодженням з Міністерством фінансів України.

Контроль за організацією та якістю харчування в закладі, вітамінізацією страв, закладкою продуктів харчування, кулінарною обробкою, виходом страв, смаковими якостями їжі, санітарним станом харчоблоку, правильністю зберігання, дотримання термінів реалізації продуктів здійснюється медичною сестрою, завідувачем  дошкільного навчального закладу.

В закладі встановлено триразове збалансоване харчування, в літній оздоровчий період вводиться додатковий сніданок, під час якого діти споживають соки, фрукти.

Продукти харчування та продовольча сировина доставляються в ДНЗ спеціалізованим транспортом щоденно, товарна сумісність витримується.

Приймання продуктів в ДНЗ здійснює комірник із залученням медсестри. Під час приймання проводиться оцінювання продуктів та сировини за зовнішнім виглядом, запахом, смаком, кольором, консистенцією.

Приймання продуктів без супроводжуючих  документів, що підтверджують походження, безпечність, якість (ґатунок, категорію, дату виготовлення, термін реалізації, умови зберігання), відповідність стандартам, не допускається. 

Для зберігання продуктів в закладі є всі умови: побутові  холодильники, морозильна камера, комора. В холодильниках  присутні термометри для контролю температурного режиму.

Холодильники  миються  та розморожуються відповідно по мірі забруднення та  невідповідності температурному режиму.

 Усі продукти харчування зберігаються згідно з прийнятою класифікацією, щодо умов зберігання та  товарного сусідства: сухі, хліб, м’ясні, рибні, молочні, гастрономічні, овочі.

Терміни реалізації продуктів дотримуються. Всі продукти доброякісні, мають сертифікат якості.

Щодня  приміщення харчоблоку прибирається з використанням  миючих засобів. Відповідно до графіку прибирань, затвердженого завідувачем ДНЗ.

Під час приготування страв дотримується потоковість виробничого процесу. Обробка сирих та готових продуктів проводиться окремо,  з використанням інвентарю  відповідного маркування.

Велика увага з боку працівників ДНЗ  приділяється вихованню культурно – гігієнічних навичок у дітей   під час вживання їжі. За кожною дитиною у групі закріплено постійне місце за столом, розмір столів та стільців відповідають зросту дитини. Перед кожним прийомом їжі стіл сервірують згідно з меню.

 Контроль за організацією харчування у дошкільному закладі здійснюється  завідувачем та  медичною сестрою, які постійно тримають в полі зору наступні питання:

– оцінка якості продуктів та сировини, що надходять в ДНЗ, їх

 – відповідність супроводжуючим документам, кількість та вагова

 – відповідність

 – наявність сертифікату якості

 – контрольне встановлення відсотку відходів

– складання актів бракеражу при невідповідності якості, ваги, відсотку відходів

– відповідність виходу готових страв меню – вимозі

 – відповідність ваги та кількості страв раціону, що отримані помічником вихователя

 – встановлення ваги та відповідності дитячої порції

 – встановлення відсотку відходів їжі на вікових групах

 –  внесення записів у Журнал контролю за харчуванням

error: Content is protected !!